PLP Logo White
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

27 Savile Row
London, UK

27 Savile Row
London, UK

27 Savile Row
London, UK

27 Savile Row is a new development at the northern end of the London’s famed street for top-end tailoring. The building will become a new hub for the next generation of tailors, including affordable workspaces and a training academy for the London Academy of Bespoke. The design introduces 6,000 sqm of Grade A office space, a vibrant destination restaurant, and extensive public realm enhancements.

The design seeks to breathe new life into this neglected portion of Savile Row, drawing people from the adjacent Regent’s Street, to increase footfall and dwell time for local businesses.

The proposal received overwhelming support, receiving over 100 positive comments from local businesses, Savile Row tailors, and the broader community. The project has been significantly shaped by the input of the Savile Row Bespoke Association and the community at large who see it as vital to preserving the craft that defines the area.

The designs for the redevelopment of 27 Savile Row will transform the area into a vibrant destination, increasing foot traffic into the area and dwell time. In what is a currently neglected area of the Row, attracting new people in the area is deemed vital for local businesses. This will be achieved through activating three frontages of the building, creating new workspaces and subsequently people, and locating a destination restaurant on the ground and lower ground floors.

The new workspace design centres around promoting health and wellbeing. Open floorplates offer generous floor-to-ceiling heights and let in plenty of natural light. Terraces provide space for greenery as well as areas for occupants to spend time outdoors. These terraces, as well as green and biodiverse roofs, enable the building to reach the GLA’s urban greening factor of 0.3, improving the area’s ecology.

The building uses a hybrid structure, which includes timber beams, CLT floors, along with steel and concrete elements. A timber curtain walling system is used, which also incorporates 95% of the existing building’s stone. All new materials are sourced from within the UK.

Extensive studies on alternative uses and strategies for retrofitting the building were undertaken by industry leading experts. The studies found no solutions that would retain a suitable amount of the building whilst also providing compliant and healthy interior spaces.

The building is targeting BREEAM Outstanding and WELL Platinum.

The design provides a 40-year, rent-free training and workspace for the London Academy of Bespoke (LAB), along with four bursaries, supporting the next generation of tailoring talent. This new space creates a home for aspiring tailors and craftspeople in the heart of Savile Row, giving them direct access to advice and networking with industry experts.

Client
Henigman

Facility
Grade A office space including affordable workspaces, destination restaurant

Size
9,200sqm

Status
Planning Approved

Related Projects